Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja.

Vuoden pelikasvattaja on Mikko Meriläinen!

Meriläinen on vuosien ajan edistänyt tietopohjaista pelikasvatusta ja monipuolisempaa uutisointia peleistä ja pelaajista. Mikon positiivinen suhtautuminen peleihin ei ole estänyt Mikkoa tarttumasta myös pelikulttuurin ongelmallisempiin ilmiöihin. Mikko on ajanut pelikasvatuksessa niin tasa-arvoon kuin hyvinvointiinkin liittyviä kysymyksiä. Mikko on myös tuonut yleiseen keskusteluun käsitteen “pelisivistys”.

Meriläinen on helsinkiläinen nuorten pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija. Meriläisen tuleva väitöskirja “Kohti pelisivistystä – Nuorten digitaalinen pelaaminen ja pelihaitat kasvatuskysymyksenä” on läpäissyt esitarkastuksen ja tulee käsittelemään nuorten digitaalista pelaamista ja hyvinvointia. Meriläinen työskentelee Tampereen yliopistolla osana Growing Mind -tutkimushanketta, jossa hän on erikoistunut pelikasvatuksen ja pelioppimisen kysymyksiin.

"Lämmin kiitos Pelikasvattajien verkostolle tästä kunnianosoituksesta! Maailma muuttuu pikku hiljaa myös pelikasvatuksen osalta, ja vuosi vuodelta keskustelu peleistä ja pelaamisesta on laadukkaampaa ja monipuolisempaa – on hienoa nähdä, että niin oma kuin lukuisien muiden ihmisten pelisivistystyö kantaa hedelmää."

Peliviikko ja Pelikasvattajien verkosto onnittelee uutta Vuoden pelikasvattajaa!

Vuoden pelikasvattajat aiempina vuosina:

Vuoden 2018 Pelikasvattaja oli Pelimiitti-toiminta
Vuoden 2017 Pelikasvattaja oli Suomen pelimuseo
Vuoden 2016 Pelikasvattaja oli Jussi "Kaapo" Kosonen
Vuoden 2015 Pelikasvattaja oli 100k esports
Vuoden 2014 Pelikasvattaja oli Yleisradio