Peliviikon tapahtumat

Saat tarkempia tietoja tapahtumasta klikkaamalla tapahtuman nimeä.

Museocon 2019

Suomen pelimuseon roolipelitapahtuma Museocon palaa Vapriikkiin 3.11.2019!

Museocon sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan.

Tapahtuman Facebook-sivu

Ohjelma:

12.00 - 13.00 - Paneeli: Suomalaiset roolipelisuunnittelijat - Risto Hieta, Karoliina Korppoo ja Ilmari Virtanen

Suomen pelimuseossa tutustutaan jo toista kertaa suomalaisten roolipelien historiaan, kun puheenjohtaja Jukka Särkijärven vetämässä paneelikeskustelussa muistellaan suomalaisten klassikkoroolipelien syntyä. Mukana keskustelussa on ensimmäisen suomalaisen roolipelin The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons (Acirema) ja monta muuta roolipeliklassikkoa suunnitellut Risto Hieta, Suomen kenties tunnetuin digipelisuunnittelija Karoliina Korppoo ja The Hunters of Golden Sirbul (THOGS) suunnittelija Ilmari Virtanen.

Osaa paneelikeskustelijoiden peleistä pääsee kokeilemaan heidän itsensä peluuttamina klo 14.00 - 15.00.

13.00 - 14.00 - Mikko & Aleksi Moisio: Roolipelaamista isältä pojalle – pelaamisen kehitys vuodesta 1982 nykypäivään

Tampereen teekkarien roolipelikerho Excaliburin alkuvuosien puheenjohtaja Mikko Moisio kertoo vuonna 1982 alkaneesta roolipeliharrastuksesta ja Excaliburin vaiheista. Mukana on omakohtaisia kokemuksia ja laajempia havaintoja roolipelien muutoksista. Historiakatsauksen lisäksi Mikon poika Aleksi tarjoaa uuden sukupolven näkökulman harrastukseen.

14.00 - 15.00 - Suomalaiset klassikkoroolipelit pelattavana

Suomalaiset pelisuunnittelijat peluuttavat itse suunnittelemiaan pelejä. Älä missaa ainutlaatuista mahdollisuus päästä tutustumaan suomalaisiin roolipeliklassikoihin alkuperäisten suunnittelijoiden johdolla. Peleihin on ennakkoilmoittautuminen, yksityiskohdat ilmoitetaan myöhemmin.

  • Juhana Pettersson: Maa (Serlachius-museot, 2019)
  • Ilmari Virtanen: The Hunters of Golden Sirbul / THOGS (omakustanne, 1995-)

15.00 - 16.00 - Huomioita Maa-roolipelin suunnittelusta

Pelisuunnittelija ja kirjailija Juhana Pettersson kertoo yhdessä amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin ja taidekriitikko Tom Mortonin kanssa suunnittelemastaan post-apokalyptisestä Maa-roolipelistä, joka sijoittuu ympäristökatastrofin ja ydinsodan jälkeiseen vuoteen 3030. Pelin erikoisuuksiin kuuluvat mm. värioppiin perustuva pelijärjestelmä ja täysin pyöreät pelinopat. Maa julkaistiin osana Serlachius-museo Göstassa tänä vuonna esillä ollutta Matthew Day Jacksonin Maa-taidenäyttelyä.

16.00 - 17.00 Minun pelihistoriani: Miska Fredman, Niklas Nylund

Meistä jokaisella on oma, arvokas pelihistoriansa. Lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuudesta vanhuuteenkin asti vietämme aikaa lelujen, leikkien ja pelien parissa. Kaikilla meistä on erilaisia kokemuksia peleistä. Jos historiankirjoituksessa kerrotaan vaan tietyistä nimekkeistä, laitteista, lajityypeistä tai pelitavoista, se voi alkaa arvottamaan myös yksityisiä kokemuksia. Julkiset narratiivit yksinkertaistavat ja polkevat alleen kokemuksia, jotka eivät ole helposti kerrottavissa tai tuntuvat liian poikkeavilta. Tässä ohjelmanumerossa omasta pelihistoriastaan kertovat Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund ja pelisuunnittelija Miska Fredman.

17.00 - 18.00 - Opastuskierros Suomen pelimuseon roolipeleihin ja tutustuminen museon roolipelikokoelmiin

Tutkija Niklas Nylundin kierroksella tutustutaan Suomen pelimuseossa esillä oleviin suomalaisiin roolipeleihin. Lisäksi tehdään katsaus museon kokoelmiin, joissa on valtaosa Suomessa julkaistuista roolipeleistä, mutta myös valtava kokoelma hahmolomakkeita ja suomalaisiin roolipeleihin liittyvää suunnittelumateriaalia.

Muu ohjelma (12.00 - 18.00)

Hahmojen muistelutilaisuus (Vapriikin työpajatila)

Onko sinulla jaettavana mielenkiintoisia roolipelimuistoja? Nyt saat kertoa hahmostasi oikein luvan kanssa, sillä Suomen pelimuseon korkeakouluharjoittelija Joni-Tatu Rannanpiha kerää talteen tavallisten suomalaisten roolipelaajien hahmoihin ja kampanjoihin liittyvää muistitietoa. Voit samalla lahjoittaa omat vanhat hahmolomakkeesi ja kampanjamuistiinpanosi Suomen pelimuseon kokoelmiin Astuit ansaan! -näyttelyssä esiteltyjen SIIS ry -arkistopapereiden seuraksi.

Roolipeliaiheinen rintanappityöpaja (Vapriikin työpajatila)

Tule tekemään oma roolipeliaiheinen rintanappisi, Suomen pelimuseo tarjoaa materiaalit ja työkalut.

Konsoliroolipelit pelattavana (Suomen pelimuseon Areena)

Tule pelaamaan klassikkoroolipelejä Suomen pelimuseon Areenalle. Mukana roolipelejä retrokonsoleilta ja uudemmilta pelikoneilta.

Pathfinder Society

Suomen Pathfinder Societyn Annika Kiiskilä peluuttaa kampanjan kotimaista skenaarioantia.

Tietoa tapahtumasta

Tapahtuma alkaa 03.11.2019 12:00
Tapahtuma päättyy 03.11.2019 18:00
Tapahtumapaikka Museokeskus Vapriikki
Kohderyhmät 13–17-vuotiaat,Yli 18-vuotiaat

Tapahtumapaikka

Peliviikon tapahtumat

Saat tarkempia tietoja tapahtumasta klikkaamalla tapahtuman nimeä.